dinsdag 28 februari 2012

Tower Heist (2011)




Bij de titel Tower Heist dacht ik aan een actiefilm, iets met een kaping van een groot gebouw. Of iets met vuur, zoals The Towering Inferno (aanrader!). Duidelijk een kwestie van niet goed opletten want “heist” betekent volgens mij gewoon overval in het Engels. Of in ieder geval iets met stelen wat een hoop gedoe is. Eerst dacht ik dus actie. En in de loop van de film wist ik dat het een “heist” film was. Maar tijdens de voortiteling dacht ik nog wat anders: een comedy. Want niemand minder dan Ben Stiller en Eddie Murphy spelen in deze film. Maar nee, ook dat is niet het geval. Ik vond het in ieder geval niet grappig. Oké, oké, ik heb wel weer een paar keer stiekem gegniffeld.

Ik dacht dus eerst actie, toen comedy en toen heist. En voila wat zegt imdb? Action-comedy-crime. Maar! Eigenlijk is het none of the above. Wel extreem braaf. Geen seks, geen gevloek, geen platte grappen, geen poep en geen racisme. En dat in combinatie met Eddie Murphy. Dat mag wel in de krant! Ik dus bellen naar de krant, bleken ze allang op de hoogte te zijn en helemaal niet geïnteresseerd te zijn in dit soort nieuws. Toen heb ik maar even geïnformeerd hoe het met Prins Friso was, maar daar konden ze jammergenoeg niets over vertellen. Ik heb geadviseerd hier direct een artikel over te schrijven, wat ze (weer) ter harte zouden nemen.

Een eigenaardige film vond ik dit. Ik kreeg vooral de indruk dat zowel Ben Stiller als Eddie Murphy expliciet afstand wilde nemen van de typetjes die ze altijd spelen. Het zogenaamde Swiebertje-effect. Heb ik het daar al eens over gehad? Boeiend hoor! (letterlijk) En weer terug naar de kern van het verhaal. Het flappert lekker alle kanten op vandaag. Het is ook allang bedtijd.

Oké, raar dus. Namelijk niet echt grappig of typisch flauwe Amerikaanse humor. Ook geen echte actie: er wordt niet geschoten of achtervolgd. Ook opvallend (en het enige grote pluspunt van deze film): geen romantische side-story! Eigenlijk helemaal geen romantiek of andere side-story’s. Het geheel komt daardoor erg on-Hollywood over. Ook raar is de enorme braafheid, zonder moralistisch te worden. Ook erg on-Hollywood.

Verrek, ik heb nog niks over het verhaal gezegd! Verhaal: Een groepje knakkers wordt opgelicht en besluit om het geld terug te stelen uit het gebouw waar ze altijd hebben gewerkt. De oplichter wordt trouwens zeer goed vertolkt door Alan Alda (MASH de serie), een echte rotzak! Murphy speelt een niet grappige dief en is niet grappig. Dat werkt dus niet.

Conclusie: a-typische Hollywoodfilm die niet interessant is behalve als je een a-typische Hollywoodfilm wil zien. Saai ook, eigenlijk is het de kinderversie van Ocean’s Eleven zonder grapjes. Omdat mijn popcorn mislukt was voor straf 5 uit 10.

zondag 26 februari 2012

A Good Old Fashioned Orgy (2011)




Zevenentwintig dagen is het geleden dat ik een review heb geschreven. Dat is knap lang. De geïnteresseerde lezertjes zullen zich wellicht hebben afgevraagd waar die boeiende reviews bleven. Misschien maakten jullie je zelfs zorgen of is er lichte paniek ontstaan omtrent het uitkiezen van een leuke film voor de zondagavond? Mogelijk ben je zelfs boos geworden na het zien van een erg slechte film en ben je van mening dat ik je daar wel voor had kunnen behoeden. Wat mij betreft allemaal terecht en legitiem. Feit is dat ik vandaag weer een poging waag. Vergis je echter niet, dat kan morgen weer totaal anders zijn. En ook geeft het geen garanties wat betreft de kwaliteit van de film. Maar een beetje lezer van mijn blogje zou dat onderhand wel moeten weten.

De afgelopen maand heb ik veel films aangezet en weer afgezet. Een combinatie van slechte stemming en soms dito film maakte dat ik mijn hobby maar even heb geparkeerd. Vanochtend had ik een paar uurtjes te overbruggen en geen zin om serieuze actie te ondernemen, dus ik dacht: ik doe eens gek. Vervolgens stond ik als een malloot naakt door het huis te dansen, gekke geluiden te maken en gebaren te maken waar veel mensen later schande van zouden spreken. Toen ik hierdoor geheel uitgeput was geraakt, ben ik maar een film gaan kijken.

Geen enkele verwachting had ik. Een comedy met het woord orgie erin kan alleen maar onderbroekenlol betekenen en een ernstig tekort aan naakt, zeker in verhouding tot de titel. En nu ik dat zo opschrijf, klopt dat eigenlijk ook wel. Maar toch vond ik hem wel leuk! Ondanks het tekort aan naakt, wat ik eigenlijk te stompzinnig voor woorden vind, een film over een orgie zonder serieus naakt of seks. Volgens mij waren er heel even twee borsten te zien. Maar goed, ik had niet anders verwacht, in Amerika schijnen er allemaal verschrikkelijke dingen te gebeuren als mensen naakt zien.

Voor wie iets wil weten over de film: A Good Old Fashioned Orgy is een luchtige comedy over een groep dertigers die een laatste feest willen organiseren in een zomerhuis wat op het punt staat verkocht te worden. Normaliter houden ze grote themafeesten, deze keer houden ze het bij een orgie met een selecte groep vrienden. Goed idee, niet? Gelukkig geen romantische comedy en al helemaal gelukkig betrekkelijk weinig vaste prik dramatische ontwikkelingen. Standaard Amerikaanse comedy à la Old School zonder ingewikkeld te doen maar wel soms leuke grapjes te maken.

Mijn vertrouwen in de film is weer enigszins hersteld met deze simpele comedy. Prima voor als je moe, brak of stoned bent. Alhoewel het laatste ik niet zeker weet. Zeven uit tien.