donderdag 15 december 2011

Batman (1966)




Holy wowzers Batman! Lookout, it’s the Riddler! Kapow! Sploosh! Bloop! Thwack!

Het was precies zoals ik me herinnerde van de tijd dat de Batman serie uit de jaren zestig op Telekids werd uitgezonden. Toen vond ik het spannend en leuk, in ieder geval tot een bepaalde leeftijd. Daarna was het natuurlijk veel te kinderlijk, vond ik toen. Nu had ik vooral de verwachting een rariteit te zien te krijgen. En dat kreeg ik! Wowzers! Meerdere keren moest ik hardop lachen door de extreme debiliteit van deze film, fantastisch! Natuurlijk zijn er vele domme films die slecht gemaakt zijn, maar Batman is overduidelijk buitencategorie: vintage-retro sixties rariteit.

Om een beetje een beeld van de film te krijgen, beschrijf ik de openingsscène. Batman en Robin worden opgeroepen om een schip in nood te redden. Vanuit de studeerkamer komen ze via de Batpoles in de Batcave. In de rit naar beneden halen ze een hendel over waarbij een bordje staat met “instant costume changer”. In hun outift gaan ze met de Batmobiel naar de Batcopter en boven zee laat Robin de Batladder naar beneden. Gelukkig zit er een bordje aan de Batladder (met “Batladder”) erop, anders zou je je nog vergissen in wat het is. Het is trouwens gewoon een touwladder. Batman klimt naar beneden maar dan verdwijnt het te redden schip opeens en Batman hangt met ladder en al in het water. Hahaha! Denkt Robin. Maar als hij Batman weer omhoog wil halen, blijkt hij een enorme haai aan zijn been te hebben! Grijp de SharkRepellant Robin! Okidoki Batman. In het rekje met spuitbussen staat trouwens ook een spuitbus met anti walvis spray (?!?!). Door heldhaftig werk van Robin weet hij de spray aan Batman te geven en kan hij zijn been bevrijden uit de bek van de haai. Maar op het moment dat de haai in het water valt, ontploft hij! Pfoei, dat liep nog maar net goed af! Wat zou hier aan de hand zijn? Is dit het werk van The Joker? Wat is de connectie met The Riddler? Heeft CatWoman hier iets mee te maken? En waarom laat The Penguin niks van zich horen? Je ziet het allemaal in: Batman! Teu-deu-deu-deu-deu-deu-deu-deu-deu-deu-deu! Batman!

Meer woorden hoef ik er niet aan vuil te maken. Hilarisch voor wie van rariteiten houdt en bekend is met de serie, 8 uit 10, gewoon omdat het zo ongelooflijk debiel is. Oh, en het tegen de muur oplopen zit er ook gewoon weer in, klassiek!

zondag 4 december 2011

The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001)




Het is bijna kerst dus het kan niet lang meer duren of The Lord Of The Rings is binnenkort weer op televisie. Gelukkig ben ik niet afhankelijk van de televisie en kan ik elke dag van het jaar dit schitterende werkje opzetten. Toch houd ik me wel enigszins aan de traditie en kijk ik rond de kerst meestal alle drie de delen. Als ik in een depressieve of extreem passieve bui ben, lukt dat in één dag. Maar dat is wel flink doorzitten! Want de bioscoopversie van de trilogie duurt al dik 9 uur. De extended dvd edition duurt dik 11 uur en de pas uitgebrachte special extended blu-ray edition duurt een whopping 12 uur! The Lord Of The Rings is een mooi voorbeeld van hoe je de consument keer op keer kunt uitmelken met hetzelfde product. Voor straf heb ik deze gewoon weer gedownload!

Twaalf uur aan lopen, lopen, lopen, lopen en lopen. Door de mooie natuur. En soms actie, maar meestal niet. Het stramien van elk deel is: praten, lopen, lopen, brave Hendrikken, lopen, lopen, geneuzel, lopen, lopen, actie, eind. Bij deel drie wordt daar nog wat aan toegevoegd, namelijk drie extra einden. Of nog meer? In ieder geval duurt het nog 40 minuten voordat de film is afgelopen nadat die verrekte ring eindelijk in de vulkaan is gepleurd. Dat vond ik echt extreem irritant! Volgens mij was het een van de momenten dat ik bijna de bioscoop uit ben gelopen. En ik ging al niet graag naar de bioscoop. Onbegrijpelijk waarom ik naar alle drie de delen ben gegaan. Helemaal nadat ik me groen en geel had geërgerd aan deel 1. Wat ik trouwens in deel 2 nog eens dunnetjes heb overgedaan. En in deel 3 nog een keer. Is dat niet raar?

Veel lopen dus. En weinig humor. Heel weinig humor! Tijdens het kijken van deel 1 heb ik één grapje gezien. Maar die was niet echt grappig. Verder opvallend is het hoge bejaardengehalte/EO-gehalte van de films. Want waar is het bloed, de blote borsten, de grove taal, de vulgariteit? Oftewel: de redenen dat ik blij ben dat ik als volwassene zelf mag bepalen waar ik naar kijk! Misschien is dat nog wel het meest opvallende van de trilogie: de enorme braafheid. In die zin is The Lord Of The Rings extreem saai. Een van de redenen dat ik me zo heb zitten ergeren in de bioscoop. En als ik nou toch bezig ben, waar slaat dat hele verhaal van die ringen op? En waar zijn die andere vijftien ringen gebleven en kunnen ze daar dan niet wat mee? En waarom kon die Sauron überhaupt zo’n superring maken?

Goed, dit is natuurlijk allemaal niet even serieus bedoeld. Wat niet betekent dat het onzin is wat ik hierboven beweer. Er moet een korreltje zout bij. Of, zoals Robert Kranenborg zou zeggen, “een zoutje”. Er zijn veel goede dingen over deze films te zeggen, maar eigenlijk is dat veel minder leuk en interessant. Belangrijk bij het kijken van de films is dat je je overgeeft aan het fantasy genre, zeer traditioneel uitgevoerd. En als ik de films met kerst opzet, doe ik dat ook. En dan zie ik een groots sprookje met bijzondere landschappen, zeer slimme filmtechnieken en nog veel meer moois. En, als ik anderen goed begrijp, trouw aan het boek. Wat ik gelukkig niet heb gelezen. Want daar schijnt het ook vooral over landschappen te gaan. Was Tolkien eigenlijk tuinman? Acht uit tien!

zaterdag 3 december 2011

District 9 (2009)




Voor wie hem zojuist heeft gemist op tv! Maar misschien juist ook voor degenen die wel zaten te kijken? Een productie van Peter Jackson, nu bekend van The Lord Of The Rings. Maar voor die tijd was hij vooral bekend onder de liefhebbers van het splatter genre (een komische vorm van horror met overdreven veel bloed en gore shit) door de klassiekers Bad Taste en Braindead. En dat is relevant omdat District 9 meer past in het laatste rijtje dan bij The Lord Of The Rings en King Kong. Gelukkig maar! Want de laatste twee zijn visueel natuurlijk prachtig maar niet erg origineel.

District 9 gaat over gestrande aliens in Zuid-Afrika, “prawns” geheten vanwege hun uiterlijk en omdat het bottomfeeders zouden zijn. Ze krijgen een eigen wijk en al gauw groeit deze wijk uit tot een gemeenschap. Dat levert natuurlijk problemen op, want de garnalen hebben nogal afwijkende gewoontes. Ze zijn dol op afval en kattenvoer en vernieling en geweld zijn voor hen gezellige en leuke bezigheiden. De overheid besluit om de garnalen naar een wijk ver buiten de stad te verplaatsen. En dan begint de ellende natuurlijk!

Ondanks dat Peter Jackson slechts de producent is van deze film, vind ik hem toch kenmerkend voor zijn vroegere stijl. Namelijk vernieuwend, soms uitermate goor en ergens ook wel lollig. Terwijl de film eerder dramatisch is dan grappig. Dat laatste komt vooral door het thema racisme in combinatie met het knullige hoofdpersonage, Wikus Van Der Merwe. Een schlemiel zou ik zelfs zeggen. Zijn taak is de garnalen te verhuizen naar de nieuwe locatie. Hij ziet deze taak als een grote eer maar eigenlijk neemt niemand hem serieus en lijkt hij vooral gekozen te zijn omdat hij gemist kan worden.

De film is boven alles een vreemde combinatie van factoren: serieus, grappig, science fiction, documentaire stijl, racisme, over-the-top, smerig, actie en kritisch. De keuze voor Zuid-Afrika als locatie past bij de maatschappijkritische en serieuze kant van de film. Het is echter weer ironisch om de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking zich racistisch over de garnalen te horen uiten. Het hele sci-fi karakter is weer een beetje vreemd bij een film over apartheid, niet? Maar begrijp me niet verkeerd, het werkt allemaal heel goed bij elkaar. Waarom weet ik even niet.

Wat ik zelf altijd leuk vind te zien in films, is een ode aan andere films. In District 9 wordt een beetje een ode gegeven aan The Fly uit 1986 van David Cronenberg. Ik zal alweer half te kotsen toen Wickus zijn bloederige nagel zo los kon trekken van zijn vinger! Lekker vies dus en erg eigenaardig, ik doe vandaag een 8½ uit 10!