zaterdag 3 december 2011

District 9 (2009)




Voor wie hem zojuist heeft gemist op tv! Maar misschien juist ook voor degenen die wel zaten te kijken? Een productie van Peter Jackson, nu bekend van The Lord Of The Rings. Maar voor die tijd was hij vooral bekend onder de liefhebbers van het splatter genre (een komische vorm van horror met overdreven veel bloed en gore shit) door de klassiekers Bad Taste en Braindead. En dat is relevant omdat District 9 meer past in het laatste rijtje dan bij The Lord Of The Rings en King Kong. Gelukkig maar! Want de laatste twee zijn visueel natuurlijk prachtig maar niet erg origineel.

District 9 gaat over gestrande aliens in Zuid-Afrika, “prawns” geheten vanwege hun uiterlijk en omdat het bottomfeeders zouden zijn. Ze krijgen een eigen wijk en al gauw groeit deze wijk uit tot een gemeenschap. Dat levert natuurlijk problemen op, want de garnalen hebben nogal afwijkende gewoontes. Ze zijn dol op afval en kattenvoer en vernieling en geweld zijn voor hen gezellige en leuke bezigheiden. De overheid besluit om de garnalen naar een wijk ver buiten de stad te verplaatsen. En dan begint de ellende natuurlijk!

Ondanks dat Peter Jackson slechts de producent is van deze film, vind ik hem toch kenmerkend voor zijn vroegere stijl. Namelijk vernieuwend, soms uitermate goor en ergens ook wel lollig. Terwijl de film eerder dramatisch is dan grappig. Dat laatste komt vooral door het thema racisme in combinatie met het knullige hoofdpersonage, Wikus Van Der Merwe. Een schlemiel zou ik zelfs zeggen. Zijn taak is de garnalen te verhuizen naar de nieuwe locatie. Hij ziet deze taak als een grote eer maar eigenlijk neemt niemand hem serieus en lijkt hij vooral gekozen te zijn omdat hij gemist kan worden.

De film is boven alles een vreemde combinatie van factoren: serieus, grappig, science fiction, documentaire stijl, racisme, over-the-top, smerig, actie en kritisch. De keuze voor Zuid-Afrika als locatie past bij de maatschappijkritische en serieuze kant van de film. Het is echter weer ironisch om de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking zich racistisch over de garnalen te horen uiten. Het hele sci-fi karakter is weer een beetje vreemd bij een film over apartheid, niet? Maar begrijp me niet verkeerd, het werkt allemaal heel goed bij elkaar. Waarom weet ik even niet.

Wat ik zelf altijd leuk vind te zien in films, is een ode aan andere films. In District 9 wordt een beetje een ode gegeven aan The Fly uit 1986 van David Cronenberg. Ik zal alweer half te kotsen toen Wickus zijn bloederige nagel zo los kon trekken van zijn vinger! Lekker vies dus en erg eigenaardig, ik doe vandaag een 8½ uit 10!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten