maandag 9 april 2012

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)




Wist je dat Tom Cruise over drie maanden alweer 50 wordt? Vijftig! Weet je hoe oud dat is? Echt heel oud. Of in ieder geval heel oud voor hoe hij eruit ziet. In een intakeverslag zou ik schrijven: Zijn uiterlijk is jonger dan zijn kalenderleeftijd. Geen rimpeltje te bekennen! Op zijn gezicht dan. Hoe het zit met zijn zak weet ik natuurlijk niet. Wellicht heeft hij die ook laten botoxen. Daar zijn echter geen foto’s van op internet te vinden. Ook niet na heel lang zoeken. Maar dat zou ik dan allemaal niet in het intakeverslag zetten.

Een verklaring voor de superfitheid en dito uiterlijk van onze Tom is misschien te vinden in zijn geloof. Of sekte voor de normale mens. Mr. Cruise is namelijk lid van de Scientologykerk. Scientology is uniek omdat zelfs het gebruik van aliens niet word geschuwd als verklaring voor dingen die we niet begrijpen. Hoe het allemaal zit, weet ik niet precies, South Park heeft een verhelderende aflevering over gemaakt. Voor het verhaal doet het er eigenlijk ook niet toe. Het bruggetje dat ik wilde maken, is dat ik vermoed dat Cruise contact heeft gemaakt met zijn buitenaardse ziel slash voorvaders waardoor hij nu onsterfelijk is en altijd jong blijft. Nadeel hiervan is dat we voorlopig nog niet af zijn van de onzin die deze man produceert. Voordeel is dat hij tijdens de ontmoeting ook het verhaal en gadgets heeft geleend waarmee vervolgens Mission: Impossible - Ghost Protocol is gemaakt.

Niet alleen aliens hebben invloed gehad op dit deel, ook de makers van James Bond. Want in wezen is dit vierde exemplaar in de serie gewoon de James Bond film uit de jaren tachtig die niet gemaakt werd omdat de muur plotseling viel en de koude oorlog van de baan was. Gevolg: verhalen over gemene Russen die de wereld willen opblazen met een nucleair wapen, zijn niet meer van deze tijd. Omdat het altijd zonde is om een goed, degelijk, waarschijnlijk en geloofwaardig verhaal op de plank te laten liggen, is dit James Bond script omgetoverd in een Mission Impossible script

Alles wat je verwacht van Mission Impossible zit erin: het gebruik van onzichtbare maskers, gadgets, contra-contra-contra-contra-contra-oh, toch niet contra-contra spionage, Tom Cruise, een niet te volgen verhaal, gadgets, Tom Cruise, gadgets en spionage (al dan niet contra). Plus dus een gemene Rus oftewel een James Bond script. Maar de gadgets zijn overduidelijk niet geleend van dubbelnulzeven, want ik heb James nog nooit een onzichtbaar verplaatsbare muur zien gebruiken, vet!

Resumerend: James Bond script met Rus gemengd met Mission Impossible verwarring, gadgets en Tom Cruise. En niet te vergeten: grapjes! Ik weet niet hoe het mogelijk is, maar ik heb gewoon een paar keer hard moeten lachen. Blijkbaar wilden de makers niet in dezelfde valkuil van de vorige edities lopen: een veel te serieuze Tom Cruise show. Om dat te voorkomen, werd de Engelse Simon Pegg (Shaun Of The Dead, Hot Fuzz, Paul) ingevlogen. Flauw en uit de toon maar daardoor wordt de film lekker luchtig vermaak. Met vette gadgets en een boze Rus. En dan valt het helemaal niet zo heel erg op dat Tom Cruise er ook in meedoet. Zeveneneenhalf uit tien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten