zondag 13 mei 2012

Corman's World: Exploits Of A Hollywood Rebel (2011)




Roger Corman, wat een held! Hij wordt wel de koning van de B-film genoemd, en met recht. Regisseerde 56 films maar is vooral heer en meester op productiegebied: vierhonderdenéén stuks! Hij begon in 1954 en is nog steeds zeer actief met tussen de twee en vijf films per jaar. En er zitten een paar pareltjes tussen: Death Race 2000, Piranha en Sharktopus. Maar zoals het hoort bij de betere B-film en exploitation film: de trailer was beter. Maar wat wil je ook met films die allemaal ruim onder het miljoen blijven? Als ik de documentaire goed heb gevolgd, zat er zelfs een film tussen die in twee dagen was afgerond.

Corman is niet alleen bekend door de enorme hoeveelheid films die hij heeft afgeleverd, hij wordt ook alom geprezen omdat de groten van Hollywood in hun jonge jaren allemaal met hem hebben samengewerkt en de kunst van het filmmaken bij hem hebben geleerd. Jack Nicholson komt in dat kader het meest aan het woord en het is mooi om hem met enige weemoed over de oude dagen te horen praten. Ron Howard, Francis Ford Coppola en Martin Scorsese zijn een aantal grote regisseurs die hun eerste films maakten onder de vleugels van Corman.

Een aantal grote films hebben hun success mede te danken aan de exploitation koning. Zo is Easy Rider een gevolg van twee producties van Corman: The Wild Angels en The Trip. De laatste heb ik gezien, dat zou ik de kijker thuis dan weer niet aanraden. Want Corman heeft leuke dingen gedaan, maar er zit ook flinke poep tussen. Zo vertellen Nicholson en Corman vermakelijk over de productie van The Terror waar in totaal vijf regisseurs bij betrokken waren en waar zelfs Corman van zegt dat het verhaal “enigszins verwarrend” kan zijn. Geloof me, The Terror is geen touw aan vast te knopen en het is gewoon een rukfilm. In de zin van slecht dan hè, niet in die andere zin. Want borsten zitten er niet in.

Corman’s World is een leuke documentaire, vooral geschikt voor de filmliefhebber en kenner maar ook leuk voor de algemeen geïnteresseerde kijker die eigenzinnigheid kan waarderen. Veel filmclipjes, misschien zijn de monsters uit de jaren vijftig nog wel het mooist. In totaal acht uit tien omdat het enigszins oppervlakkig blijft. Niet dat dat erg is trouwens. Prima film voor de zondagmiddag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten