dinsdag 3 januari 2012

It's A Wonderful Life (1946)




Een beetje aan de late kant, maar beter laat dan nooit. En nog langer uitstellen zou afstel betekenen. Komt nog bij dat ik wat kerst wilde inhalen, dus een mooi moment voor deze kerstklassieker.

Het verhaal is zo klassiek dat twee schrijvers het wiel hebben uitgevonden. Namelijk The Greatest Gift van Philip Van Doren Stern en A Christmas Carol van Charles Dickens. Het verhaal van Dickens is wellicht het bekendst en door de meesten gezien als Scrooged met Bill Murray. Verhaal: Extreem nare en vrekkige man wordt op kerstavond door de geest van het verleden, heden en de toekomst bezocht en verandert zo in een goed mens.

Het verhaal van Van Doren Stern heeft grote overeenkomsten met A Christmas Carol en zou je kunnen zien als een soort prequel. Waar in A Christmas Carol de slechterik de hoofdrol heeft, draait het in It’s A Wonderful Life om de goederik, George. Een in-en-in goede man die van jongs af aan niet anders wil dan zijn benauwende geboortedorp ontvluchten en de wereld ontdekken. Omdat hij echter de zorg voor anderen steeds voor zijn eigen dromen laat gaan, krijgt hij uiteindelijk precies het leven dat hij niet wilde. Het is natuurlijk wel Amerika, dus hij wordt daar gewoon hartstikke gelukkig mee.

De parallel met A Christmas Carol zit hem in het feit dat George voor Ebenezer Scrooge werkt, alleen heet hij niet zo. In Scrooged zou het de vader van Timmy zijn. Beide films maken dus onderdeel uit van hetzelfde verhaal. It’s A Wonderful Life komt eerst en de perspectieven van beide films zijn verschillend. Verder zijn ze grotendeels hetzelfde. Wellicht nog goed om te vertellen dat ook in It’s A Wonderful Life aan het eind een engel komt om de hoofdpersoon te redden. Deze is namelijk zo uitgeput van het altijd voor anderen zorgen dat een laatste tegenslag hem doet overwegen een einde aan zijn leven te maken.

Hè, dat gaat toch lekker, zo’n stukkie schrijven. Ik had niet verwacht dat ik er nog zoveel over zou kunnen vertellen. Ik bedenk me ook nog dat Ebenezer en George in levensfilosofie elkaars tegenpolen zijn. En dat is interessant omdat het in twee van elkaar losstaande films heeft geresulteerd!

Over het algemeen vond ik de film redelijk. Het verhaal vond ik mooi, hoe een man zijn leven indirect opoffert zonder dat daar steeds ophef over gemaakt hoeft te worden. Zoals het in het echte leven gaat dus. Niet zo cheesy en mooier / interessanter dan Scrooged. Maar geen grapjes en wel erg traag. In totaal zeven uit tien kerstkransjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten