dinsdag 13 maart 2012

Panique Au Village (2009) [A Town Called Panic]




Paard is jarig. Als cadeau willen Indiaan en Cowboy hem een zelfgebouwde barbecue geven. Bij het bestellen van de bakstenen op internet (alleen je naam en het aantal invullen) gaat er wat mis en bestelt Indiaan geen 50 maar 50 miljoen bakstenen! Om te voorkomen dat Paard erachter komt dat Indiaan zo'n stomme vergissing heeft gemaakt, verstoppen Cowboy en Indiaan de 50 miljoen bakstenen op het dak van het huis. 's Avonds is er een knalfeest ter ere van de verjaardag van Paard. Vroeg in de ochtend wordt hij wakker van een raar geluid. Het huis is aan het instorten! Of nee, door het enorme gewicht van de bakstenen zakt het huis in de aarde! Net op tijd weten Paard, Indiaan en Cowboy te ontsnappen. Van het huis is niets meer over dan een hele grote berg bakstenen. Er zit niets anders op dan een nieuw huis te bouwen. Maar wat blijkt de volgende dag tot hun stomme verbazing? De muren zijn verdwenen! Dan maar opnieuw beginnen, en deze keer legt Paard de muur aan de ketting. Zo! Die kunnen nergens meer heen. Of toch? Hoe kan dat nou, de muren zijn weer verdwenen! Paard, Indiaan en Cowboy bouwen opnieuw het huis en staan die nacht op wacht. Als het donker is, ziet Cowboy iets bewegen. Wat is dat daar? Het blijken mysterieuze onderwaterwezens te zijn die hun muren steeds stelen! Via de bron van Boer nemen ze ze mee naar hun onderwatterrijk. Daar laten Paard, Cowboy en Indiaan het niet bij zitten. In een wilde achtervolging belanden ze in een gat dat tot het middelste van de aarde loopt. En dan begint hun bizarre tocht terug naar hun eigen dorpje...

Panique Au Village is (bijna) volledig stop-motion, en ik vind stop-motion altijd een beetje gek. Gelukkig is het verhaal wel heel normaal. Vooral het stuk waar Paard, Cowboy, Indiaan en Onderwaterwezen worden gekidnapt door een aantal professoren in een enorme mechanische pinguïn die sneeuwballen gooit. Extra gekheid wordt toegevoegd door de poppetjes. Bij het selecteren ervan lijkt het belangrijkste criterium te zijn geweest wat er in de speelgoedkist zat van de kinderen. Prima criterium! Want anders had Paard nooit de hoofdrol gekregen in deze blije animatiefilm.

Het geheel deed me een beetje denken aan de verhalen van Toon Tellegen en Buurman & Buurman. Een combinatie van vanzelfsprekendheid van maffe gebeurtenissen met onbezorgde vrolijkheid. Helemaal prima dus! Ook leuk om te zien hoe varkens en koeien ingezet kunnen worden als wapens in het gevecht om het huis van Boer.

Geen slap gelul deze keer, dit was gewoon een leuke film. Blij, maf, anders, origineel en het totaal duurt slechts een dik uur. Een dikke acht voor deze supercreatieve animatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten