woensdag 28 maart 2012

The Trip (2010)




Verfrissend en fruitig! En ook nog met een beetje iets erin zonder dat je er verplicht over na hoeft te denken. Erg goed is dat het verhaal direct begint en dat ik geen enkel Hollywoodcliché in verhaalopbouw heb gezien. Daardoor kan de film al geen onvoldoende meer krijgen.

Simpel verhaal: Twee vrienden rijden in opdracht van een tijdschrift door Engeland om bij de meest prestigieuze restaurants te eten. Van het verhaal moet de film het niet hebben, wel van de relatie tussen de hoofdrolspelers. Steve Coogan is wellicht bekend bij het grotere publiek, onder andere van Knowing me, Knowing you with Alan Partridge, aha! Vrij briljant als hij het over het Engelse heuvellandschap uitschreeuwt. Steve Coogan speelt zichzelf, een enigszins arrogante komiek die na zijn grote hoogtepunt eigenlijk niet meer aan de bak komt. Een tijdschrift vraagt hem dus om langs dure restaurants te gaan. In de eerste instantie wil hij zijn vriendin meenemen, maar die smeert hem opeens naar Amerika om carrière te maken. Uit nood vraagt hij een vriend mee. Ook een komiek maar niet erg bekend en tevreden met zijn burgerlijke leven. Hij kan het stemmetje nadoen van een klein mannetje in een doos. Ook behoorlijk briljant als je het hoort! En dat is het hele gegeven, niks meer aan doen!

Het leukste aan de film is de “banter” van de twee tijdens de maaltijden. Ze zijn elkaar steeds aan het aftroeven, en dat wordt vooral grappig als ze bekende stemmetjes gaan nadoen. Een stemmetje doen is natuurlijk inherent hilarisch, maar het wordt in dit geval grappig doordat ze er beiden in de meeste gevallen geen hol van kunnen. Dat maakt het erg knuppelig. En grappig dus.

Wat ik wellicht het beste vind aan de film, is dat het verhaal over de twee tegengestelde vrienden gewoon wordt verteld en that’s it. Geen oordeel over wie goed of slecht is, geen verplichte verwikkelingen slash problemen en/of drama’s, en geen karikaturen. Gewoon twee mannen.

Dit verhaaltje is wel klaar. Ik wil nog wel even zeggen dat er ook een serie is van The Trip die een hogere beoordeling krijgt. Helaas zag ik dat pas later, wellicht is die nog beter. De film was in ieder geval verfrissend en grappig. Helaas op een gegeven moment een beetje saai en net niet hilarisch genoeg. Zeveneneenhalf uit tien lekkere maaltijden. En wie heeft me deze film ook alweer aangeraden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten