maandag 7 november 2011

Enemy Of The State (1998)




Zondagavond lekker op de bank, geen gezeur, geen drama’s, niet nadenken, gewoon een relaxte film kijken. Dus wordt het Enemy Of The State van Tony Scott, niet te verwarren met zijn broer Ridley Scott. Bekend van Top Gun en Days Of Thunder met onze TommyBoy, The Last Boy Scout met Bruce Willis (altijd goed voor een vrolijke noot en vlotte actie) en Spy Game met Robert Redford en Brad Pitt. Met andere woorden: vlotte actiethrillers met bekende acteurs die meestal garant staan voor prima oppervlakkig vermaak. Een genre speciaal gemaakt voor de zondagavond. Wellicht wat minder oppervlakkig en met wat meer spanning dan de films van John Woo, woehoe! Met uitzondering van Face/Off, die duidelijk meer kwaliteit had en wat mij betreft gewoon een goede actiethriller is.

Enemy Of The State is het officieuze vervolg op The Conversation. Niet alleen omdat beide gaan over afluisterpraktijken, maar vooral doordat Gene Hackman hier opnieuw de rol van Harry Caul vertolkt, alleen niet met die specifieke naam. Leuk om terug te zien dat hij nog steeds achter tralies werkt in een enorm pakhuis. Daarnaast is de scène waarin het gesprek tussen Will Smith en Lisa Bonet wordt afgeluisterd een mooie ode aan het centrale gesprek in The Conversation. Will Smith is natuurlijk de held van het verhaal en bewijst in deze film opnieuw dat hij nooit volledig in zijn rol opgaat zodat je meteen denkt: hee, dat is Will Smith.

Over het verhaal zeg ik niet teveel want het is leuker om zelf een beetje verrast te worden, waar mogelijk. Het gaat in ieder geval over een advocaat (Smith) die ongemerkt een, voor een bepaalde politicus, zeer belastende video in handen krijgt. Omdat Smith zelf niet weet dat hij de videoband heeft en de desbetreffende politicus niet weet dat Smith niet weet dat hij de video heeft, zet hij al zijn afluistertechnieken in om de band op het spoor te komen. En daarmee begint een gevaarlijk kat en muisspel…

Ondanks mijn cynische noot door het hergebruiken van eerdere reviews, is dit best een goede film. In ieder geval spannend en met een redelijk verassende ontknoping. Daarnaast heeft de regisseur hier en daar wat maatschappijkritische noten toegevoegd. Natuurlijk over het gevaar van afluisteren (veiligheid boven privacy, hoe actueel!) en ergens ook over het gevaar van blindelinge volgzaamheid. Ik raad aan om eerst The Conversation te kijken en daarna Enemy Of The State omdat je zo een mooi beeld krijgt van hoe Hollywoodfilms zich in bijna een kwart eeuw hebben ontwikkeld en de-ontwikkeld. Zeveneneenhalf uit 10 waarbij ik The Conversation upgrade naar een 8.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten