vrijdag 11 november 2011

Conan The Barbarian (2011)




Conan The Barbarian is een remake van de gelijknamige film Conan The Barbarian uit 1982. Toentertijd met Arnold Schwarzenegger en zijn eerste grote film. Nu met Jason Momoa (Khal Drogo uit Game Of Thrones) en ook zijn eerste grote film. In ieder geval in budget. Want waar de 1982 versie mijn boeken in is gegaan als cult-klassieker, zal de 2011 versie niet de boeken ingaan. Om met wat meer zekerheid te kunnen schrijven, heb ik beide versies gekeken. Eigenlijk had ik ook het vervolg, Conan The Destroyer (1984), en het officieuze vervolg, Red Sonja (1985), moeten kijken om het plaatje compleet te hebben, maar dat komt misschien nog. Je kunt niet bezig blijven hè! Dat zeggen ze in ieder geval. En daar ben ik het hartgrondig mee eens.

De versie uit 1982 is een, om in computertermen te spreken, RPG adventure. Dus: je begint in je eentje en moet in de loop van het spel wapens verzamelen, kracht opbouwen en mensen overtuigen om zich bij je aan te sluiten. Het liefst een vrouw, een dief en een magiër. En dat allemaal in het kader van een queeste. In dit geval het doden van de leider van een enge slangencultus die verantwoordelijk is voor de dood van de vader van de held. Het fijne van zo’n soort verhaal vind ik dat niet alles uitgelegd hoeft te worden. Daarnaast laat het gammele acteerwerk in combinatie met een algemeen gedateerd uiterlijk veel ruimte om je fantasie de vrije loop te laten. Gooi Schwarzenegger in de mix en je hebt cult.

Bij het uitkomen van de nieuwe versie vroeg ik me meteen af: Waarom hebben ze een remake gemaakt van deze film? Een nobele reden zou zijn omdat de maker groot fan is van het origineel en deze wil verbeteren. In dit geval zou dat hetzelfde zijn als tegen een liefhebber van vinyl zegt: Je moet de cd luisteren, dan is het geluid veel beter! Dat kan het dus niet zijn. Een andere nobele reden is dat de maker groot fan is en de film in een modern jasje wil steken. Maar dat is ook niet het geval. Alhoewel duidelijk een remake, wijkt de nieuwe versie op een groot aantal essentiële punten af van het origineel. Door zoveel te verschillen van het origineel, wordt bij mij vooral de suggestie gewekt dat de naam Conan The Barbarian vooral gebruikt is vanwege de naamsbekendheid.

Geen nobele redenen dus. Wel kwaadaardige! Namelijk het koelbloedig verdienen van keiharde pegels! Cash, poen, geld, dinero, doekoe, euries, knaken, pecunia! En dat verdien je niet met interessante films. Wel met uitgekauwde verhaaltjes met overdonderende actie en een sexy hoofdrolspeler. En opvallend bloederig, dat past dan misschien niet helemaal in het hele PG-13 verhaal. De film krijgt dan ook een R-rating (17+), het enige pluspunt. Als je van rechttoe rechtaan actie houdt, is dit de film voor jou. Als je enige verwachtingen hebt, laat hem dan vooral liggen: 5 uit 10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten