zondag 6 november 2011

Paycheck (2003)




Zondagmiddag lekker op de bank, geen gezeur, geen drama’s, niet nadenken, gewoon een relaxte film kijken. Dus wordt het Paycheck van John Woo, woehoe! Bekend van Hard Target met Jean-Claude, Broken Arrow met Travolta en Slater, Mission: Impossible II met onze TommyBoy en natuurlijk Face/Off. Met andere woorden: vlotte actie met bekende acteurs die meestal garant staan voor prima oppervlakkig vermaak. Een genre speciaal gemaakt voor de zondagmiddag. Wellicht met een uitzondering van Face/Off, die duidelijk meer kwaliteit had en wat mij betreft gewoon een goede actiethriller is.

Paycheck past prima in het rijtje van John Woo, beter dan Broken Arrow maar minder goed dan Face/Off. Gelukkig ook niet echt spannend, dat vind ik nogal vermoeiend op de zondagmiddag. Verder alle verplichte elementen: bekende acteurs (Ben Affleck voor de dames en Uma Thurman voor de heren), gereld gevechten (met de vuist, stok of een pistool), achtervolgingen (met verplicht ontploffende auto’s), een dun romantisch verhaaltje en wat sci-fi elementen. Goed roeren in de filmstudio, hier en daar een snufje CGI, voldoende laten pruttelen in de edit-kamer en presto!

Over het verhaal zeg ik niet teveel want het is leuker om zelf een beetje verrast te worden, waar mogelijk. Het gaat in ieder geval over een techneut (Affleck) die voor verschillende opdrachtgevers technische hoogstandjes jat en aanpast om zo de concurrent te snel af te zijn. Om niet vervolgd te kunnen worden wegens diefstal en weet ik niet wat, laat Affleck na elke operatie zijn geheugen wissen zodat hij zich er niks van herinneren. Ideaal! Als dat ook zou kunnen met pijnlijke gebeurtenissen uit je jeugd, zou de psychotherapie totaal overbodig worden. Ideetje misschien? Het gaat mis met de held als hij een opdracht aanneemt waarbij hij drie jaar van zijn geheugen moet laten wissen.

Gegoochel met herinneringen en tijd is een dankbaar onderwerp om een actie/thriller/sci-fi aan op te hangen en in dit geval vond ik het redelijk origineel gedaan. Niet nadenken over wat wel en niet kan, het is geen documentaire hè! Zak chips, cola of een biertje erbij en je hebt twee ontspannen uurtjes op de bank, 7 uit 10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten