dinsdag 1 november 2011

The People vs. George Lucas (2010)




De oplettende lezer zal waarschijnlijk opvallen dat dit de tweede film is met betrekking op Star Wars die ik in korte tijd review. Dat is toeval. Ik ben geen die-hard Star Wars aanhanger. Of toch? Ik heb wel de originele versies van de eerste drie delen, zonder opgepoetste opsmuk. Maar ik ga niet in een Imperial Trooper-pak alle beurzen af en ik wacht ook geen dagen in de kou in afwachting van een nieuw speeltje. Wat hele volksstammen wel schijnen te doen.

Voor wie het niet weet, George Lucas is de bedenker en maker van de Star Wars zesologie. Al direct na het uitkomen van het eerste deel leidde Star Wars tot een gigantische hype, ongeëvenaard door welk ander popcultuur fenomeen dan ook. De hype vertaalt zich in hordes mensen die nachten voor het uitkomen van de tweede trilogie in de rij staan om als eerste erbij te kunnen zijn. Het wordt ook zichtbaar in de bizarre hoeveelheid Star Wars speelgoed die verkocht is en nog steeds te koop is. Check ebay eens zou ik zeggen. Dan zijn er nog de enorme beurzen en verkleedpartijen. En tenslotte nog een ontelbaar aantal fanedits en fan-remakes van de zes films. Ongekend.

Maar de fans zijn boos. En terecht! Want wat heeft George Lucas gedaan? Hij heeft de eerste drie delen “verbeterd”: opgepoetst en aangevuld met CGI. En niet ten goede volgens de fans, de originele sfeer zou daarbij verloren zijn gegaan. Om de “verbetering” te kunnen doen, zou Lucas volgens eigen zeggen de originele negatieven hebben vernietigd. En dat terwijl hij eind jaren tachtig bij een hoge instantie nog een verklaring had afgelegd waarin hij pleitte tegen het inkleuren van zwart-wit films omdat het vernietiging van de geschiedenis zou zijn! Daarna ging het verder bergaf met de beste man toen hij de tweede trilogie uitbracht. Ik herinner de lezer onder andere aan Jar Jar Binks en de uitleg van “The Force” als zijnde iets met moleculen en mitochondriën. Wat een kul, wat een prut.

De film geeft een mooi beeld van de enorme hype achter Star Wars. En gelukkig allemaal niet al te serieus, alhoewel de fans volop fulmineren en hun frustratie de vrije loop laten. Er is ruim voldoende zelfspot om het geheel vooral grappig te maken. Ik moest in ieder geval een paar keer hard lachen. De film eindigt met een mooie analogie tussen George Lucas en Darth Vader. In een poging te beschermen wat ze het meest liefhebben, hebben ze het vernietigd.

Vind je de opgepoetste versies tekort doen aan de originelen? Vind je de tweede trilogie grote bagger? Haat je Jar Jar Binks? Ben je een nitpicker? Ga kijken, ga kijken! Negen uit tien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten