vrijdag 21 oktober 2011

Barbarella (1968)




Wat is Barbarella? Barbarella is jaren zestig, Barbarella is psychedelisch, Barbarella is onschuldige erotiek, Barbarella is raar, Barbarella is humor en Barbarella is vooral camp!

Eigenlijk valt er niet heel veel over de film te zeggen. Het verhaal is eenvoudig: sensuele vrouw van de aarde reist naar een verre planeet om daar een geheim wapen te vernietigen. Daar aangekomen ontmoet ze diverse vreemde bewoners met hun dito vreemde gewoonten. Natuurlijk heeft Barbarella seks met deze bewoners. De onschuld waarmee ze met hen het bed deelt, redt haar uiteindelijk van de dood van de verschrikkelijke Mathmos, een dodelijke vloeistof die leeft van negativiteit.

Ik vind de film een waar testament van de jaren zestig. De film is grappig, vrolijk, onschuldig, blij en het ene decor is nog gekker dan het andere. Hiermee ademt de film een sfeer uit die past bij mijn ideaalbeeld van de jaren zestig. Lekker blij, vrolijke kleuren en gekke vormen. Alles kan, alles mag. Seks is natuurlijk en vrij. Over dit laatste laat de film wel een kritisch geluid horen: in de wereld van Barbarella gaat seks alleen nog om het genot terwijl het veel fijner is om het op de ouderwetse manier te doen! Acht uit tien, en Jane Fonda is echt een LEKKER WIJF!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten