dinsdag 18 oktober 2011

The Ghost Writer (2010)




Als de ghostwriter van voormalig minister-president van Groot-Brittannië om het leven komt, wordt Ewan McGregor gevraagd om de memoires te herschrijven tot een bestseller. Al gauw blijken de dingen niet te zijn wat ze lijken en begint de zoektocht naar de waarheid…

Een eenvoudig verhaal dus, zoals vaker bij Roman Polanski. Het draait om het mysterie, de zich langzaam opbouwende realisatie dat er iets niet klopt. Maar wat klopt er niet? En wie heeft het gedaan? En waarom? Het mysterie is een terugkerend thema in de films van Polanski. Het is de kern van bijvoorbeeld Rosemary’s Baby, Chinatown en The Ninth Gate. Meer heb ik niet van hem gezien. Want alhoewel goed uitgevoerd, blijven Polanski’s films voor mijn gevoel een beetje op afstand. Uiteindelijk raakt het verhaal me niet, het blijft een verhaal, een film. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar het verbaast me wel. Want Polanski staat in het rijtje van grote regisseurs terwijl zijn films niet bepaald origineel of vernieuwend genoemd kunnen worden. Wellicht is het de herkenbare stijl en zijn perfecte uitvoering van het genre die hem zo beroemd hebben gemaakt. Of zijn interesse in jonge meisjes. Maar dat is niet uniek voor regisseurs.

Net zoals het thema mysterie kenmerkend is voor Polanski, is ook zijn tempo herkenbaar. Als iemand had gezegd dat deze film in de jaren zestig was geproduceerd, had ik het ook geloofd. Het verhaal kabbelt voort en de hoogte- en dieptepunten van de karakters zijn niet opvallend of bijzonder. Maar dat is wellicht ook de kracht van Polanski: het verhaal en de karakters worden nooit overdreven of ongeloofwaardig.

Een misser in de film vond ik de verwijzingen naar voormalig premier Tony Blair. Door naar de realiteit te verwijzen, verliest de film aan kracht. Polanski zet een sfeer neer die te vergelijken is met het lezen van een spannend boek: je gaat helemaal in het verhaal op. Door elementen uit de realiteit toe te voegen, word je uit het verhaal gerukt. Verder een prima film voor liefhebbers van het genre of een rustige zondag, 7 uit 10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten