zondag 30 oktober 2011

Hellraiser: Revelations (2011)




Ik houd er wel van, horror-sequels. Elke keer ben ik weer benieuwd wat ze er deze keer van gebakken hebben. En hoe langer de serie, hoe beter. Want hoe langer de serie, hoe debieler. Jason X wordt hierbij ten sterkte aangeraden! Naast Friday The 13th (10 delen en 1 remake) zijn er nog twee andere series noemenswaardig: Halloween (8 delen en 2 remakes) en A Nightmare On Elm street (8 delen en 1 remake). Hellraiser (9 delen) valt een beetje buiten deze drie omdat het geen typische “slasher” is: een film waarin de held en zijn vriendjes achterna worden gezeten door een niet te doden moordenaar.

Kenmerkend voor dergelijke filmseries is dat na het eerste deel vaak een redelijk goed tweede en soms acceptabel derde deel volgt. Daarna gaat het bergafwaarts. Met de kwaliteit van het verhaal dan. De gruwelijkheid/horror en het aantal doden neemt meestal toe. Dit geldt ook voor Hellraiser. Een goed eerste deel, een redelijk goed tweede en een acceptabel derde. Maar dan gaat het mis. Want in tegenstelling tot de eerder genoemde films stabiliseert het (belabberde) niveau zich niet en zakt Hellraiser in de loop vaan de serie tot ongekende diepten. Met als nieuwste hoogste dieptepunt Hellraiser: Revelations.

Na deel vier in de cyclus was het niveau zodanig gedaald dat alle vervolgdelen “straight to video” gingen. Dat is nooit een goed teken. Toch wil ik ze zien, het is Hellraiser en Hellraiser is vet! Vanwege Pinhead en de Cenobytes. Het verhaal werd wel steeds vergezochter en kreeg steeds minder met het originele concept van Hellraiser te maken. En in dit deel maakten ze tenslotte de fatale fout: Pinhead wordt niet gespeeld door Doug Bradley. En dat is een contradictio in terminis, Doug Bradley IS Pinhead. En daarmee is eigenlijk meteen de kous af.

Naast het ontbreken van Doug Bradley is er amper een verhaal. En wat er aan verhaal is, is eigenlijk niet anders dan het verhaal van deel 1. Ranzige en nare uiteengereten mensen zitten er ook niet in. Spannend? Ik heb het niet gezien. Eigenlijk is er niks goeds over deze film te zeggen, 3 uit 10 omdat het Hellraiser is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten