woensdag 12 oktober 2011

Ironclad (2011)




Ridders zijn hip. Volgens mij is dat begonnen met The Lord Of The Rings. Dat ging wel niet echt over ridders, maar er zaten toch ridders in. Of ridderachtige types. En ik heb het afgelopen jaar nog wel meer films met ridders voorbij zien komen. Plus natuurlijk die serie over ridders, Game Of Thrones. Daarin gaat het puur om de ridders. Het is ridders links en rechts wat de klok slaat. En Koningen natuurlijk, maar die zijn eigenlijk onvermijdelijk als je iets met ridders doet. Een ridder zonder koning is eigenlijk geen ridder. En een koning is ook geen koning zonder ridders! Je zou kunnen zeggen, het zijn twee buiken op één hand.

Wie niet genoeg kan krijgen van ridders moet vooral Ironclad gaan kijken. Daar zitten ook veel ridders in. Ridderachtige types dan vooral. Want volgens mij was er maar één echte ridder, en dat was zo’n Tempelridder. Of zijn dat nou eigenlijk de èchte ridders? Ik vind zelf dat een ventje met een zwaard en een maliënkolder telt als een ridder. Helemaal als hij op een paard zit. Met die definitie waren er eigenlijk maar betrekkelijk weinig ridders in de film, want de meesten hadden bijlen, messen, pijl en boog of een goedendag. En de goede ridders zaten het grootste gedeelte van de film niet op een paard. Als ze al een zwaard hadden. De èchte ridder had wel een zwaard, een hele grote! Ter compensatie van het gebrek van zwaarden bij de anderen.

Behalve de ridders had de film een diepgravend verhaal over uitputtende strijd tussen koning John na Robin Hood en een groepje ridders die de koning willen tegenhouden het hele land te heroveren. Want blijkbaar had de koning het land afgestaan aan de baronnen na Robin Hood. Die helemaal geen ridder was. In ieder geval niet in de tekenfilm. Dan schiet hij alleen maar met pijl en boog en zit hij volgens mij nooit op een paard. Dat zou ook raar zijn, een vos op een paard. Alhoewel een vos die pijl en boog kan schieten ook knap raar is! Maar ik dwaal af van de kern van de zaak: ridders! En het verhaal: een klein groepje ridders (nou ja, je weet onderhand hoe het zit met die ridders) moet een kasteel verdedigen tegen de koning. That’s it! De film begint vlot, wat pluspunten oplevert. Pluspunten zijn verder te vergeven wegens redelijke bloederigheid. Aftrek voor het tussenfrommelen van een extreem dun, romantisch verhaaltje en iets met de eed van die ene ridder. Aftrek verder omdat het naast de vechtscènes gewoonweg een hele saaie film is. Maar als je van ridders houdt: kijken, kijken, kijken! 5,5 uit 10 ridders. Nee, wacht. Een ridderfilm zonder de blote bevallige borsten van de jonkvrouw is eigenlijk geen ridderfilm, 5 uit 10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten